360 GRADUSLI VIZUAL TEXNOLOGIYALAR ASOSIDA VIRTUAL O'QUV MUHITINI YARATISHNING PEDAGOGIK SAMARADORLIGI - Yo‘ldoshov Otabek Baxtiyor o‘g‘li,; Nabiyev Raxim, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  360  gradusli  vizual  texnologiyalar  asosida virtual o'quv muhitini yaratishning pedagogik samaradorligi tahlil qilingan. Tadqiqot davomida  virtual  reallik  (VR)  va  360°  video  texnologiyalarining  ta'lim  jarayoniga ta'siri o'rganilgan, interaktiv virtual o'quv muhitlarini loyihalashning nazariy va amaliy asoslari ishlab chiqilgan. Nazorat va tajriba guruhlari o'rtasida o'tkazilgan tajriba-sinov natijalari  tahlil  qilinib,  360°  texnologiyalar  qo'llanilgan  guruhda  o'zlashtirish ko'rsatkichi  18–25%  ga  yuqori  bo'lgani  aniqlangan.  Maqolada  shuningdek  virtual muhitni  modellashtirish  algoritmlari,  interaktiv  elementlar  (hotspots)  va  pedagogik ssenariylar tizimi ko'rib chiqilgan.