BIR KOVUSHLI KON EKSKAVATORLARINING ELEKTR YUITMALARINI RAQAMLI BOSHQARISH VA KOMPYUTER TEXNOLOGIYALARI ASOSIDA BOSHQARISH USULLARINI TADQIQ QILISH - Umirzaqov O‘tamurod Toshtemir o‘g‘li., (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  bir  kovushli  kon  ekskavatorlarining  elektr yuritmalarini  avtomatlashtirilgan  boshqarish  hamda  kompyuter  texnologiyalariga asoslangan  funksional  diagnostika  tizimlarini  takomillashtirish  masalalari  ko‘rib chiqilgan.  Ekskavatorlarning  qazish  jarayoni,  ishchi  mexanizmlarining  harakatini muvofiqlashtirish va energiya sarfini kamaytirishga qaratilgan avtomatik boshqaruv tamoyillari tahlil qilingan. Ko‘tarish, bosim va aylantirish mexanizmlarining elektr yuritmalarini mikroprotsessorli kontrollerlar yordamida boshqarishning afzalliklari yoritilgan. Shuningdek, elektr yuritmalarning texnik holatini real vaqt rejimida nazorat qilish, nosozliklarni dastlabki bosqichlarda aniqlash va avariyaviy holatlarning oldini olish  imkonini  beruvchi  funksional  diagnostika  tizimining  tuzilishi  va  ishlash prinsiplari  bayon  etilgan.  Tadqiqot  natijalari  ekskavatorlarning  ish  unumdorligini oshirish,  energiya  tejamkorligini  ta’minlash  hamda  ekspluatatsion  ishonchliligini yaxshilashga xizmat qiladi.