TIKLANGAN TOLALAR ARALASHMASIDAN IP ISHLAB CHIQARISHDA YIGIRISH TEXNOLOGIK PARAMETRLARINING TA’SIRINI TADQIQ ETISH - U.M.Duysenbayeva; Sh.M.Shodiyeva; M.Sh.Xoliyarov (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada paxta tolasi va trikotaj qiyqimlaridan olingan tiklangan  tolalar  aralashmasidan  ip  ishlab  chiqarish  jarayonlari  tadqiq  qilindi. Tadqiqot davomida pnevmomexanik va halqali yigirish texnologiyalarida 80/20, 70/30 hamda 60/40 nisbatdagi paxta/tiklangan tola aralashmalaridan iplar ishlab chiqarildi va  ularning  fizik-mexanik  xossalari  baholandi.  Natijalar  tiklangan  tolalar  ulushi ortishi  bilan  ipning  pishiqligi,  uzayishi  va  notekislik  ko‘rsatkichlari  pasayishini ko‘rsatdi. Pnevmomexanik yigirish usuli kalta tolali aralashmalarni qayta ishlashda samaraliroq  ekani  aniqlandi.  Shuningdek,  qo‘shib  pishitilgan  iplar  sifat ko‘rsatkichlarini sezilarli yaxshilashi kuzatildi.