YURIDIK SHAXSLARDAN OLINADIGAN MOL-MULK SOLIG‘I BUXGALTERIYA HISOBI VA UNI TAKOMILLASHTIRISH MASALALARI - Norboyev Bobomurod Abduraim o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada soliq tizimini modernizatsiya qilish va ko‘chmas mulk  ob’ektlariga  soliq  solish  mexanizmini  unifikatsiyalash  sharoitida  yuridik shaxslardan olinadigan mol-mulk solig‘i buxgalteriya hisobining o‘ziga xos jihatlari tadqiq  etilgan.  Maqolada  1  kvadrat  metr  bino  uchun  belgilangan  minimal  qiymat tartibining joriy etilishi natijasida buxgalteriya hisobi (qoldiq qiymat) va soliq hisobi (soliq  bazasi)  o‘rtasida  yuzaga  kelayotgan  uslubiy  tafovutlar  tahlil  qilingan. Korxonalarda ushbu soliq turi bo‘yicha hisob-kitoblar aniqligini oshirish va hisobot davrlarida bo‘nak (avans) to‘lovlarini to‘g‘ri aks ettirish uchun balans hisobidagi 6410-schyot tarkibida yangi sub-schyotlar ochish mexanizmi hamda kadastr idoralari bilan raqamli integratsiyaning iqtisodiy samarasi baholangan.