ANTIMIKROB REZISTENTLIK – ZAMONAVIY TIBBIYOTNING GLOBAL MUAMMOSI - Botirova Gulchehra Boburovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Mazkur  maqolada  antibiotik  rezistentlikning  zamonaviy  tibbiyotdagi  global muammo  sifatidagi  o‘rni  kompleks  tarzda  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  tizimli  tahlil, statistik  modellashtirish  va  komparativ  yondashuv  asosida  olib  borildi.  Antibiotik rezistentlik  rivojlanishiga  olib  keluvchi  omillar  sifatida  antibiotiklardan  noto‘g‘ri foydalanish, mikroorganizmlarning genetik moslashuvi va sog‘liqni saqlash tizimidagi strukturaviy  kamchiliklar  aniqlandi.  O‘zbekiston  hududlari  kesimidagi  gospital shtammlar tahlili natijalari antimikrob chidamlilik darajasi keskin oshib borayotganini ko‘rsatadi. Tadqiqot yakunida muammoni kamaytirish bo‘yicha innovatsion va tizimli takliflar ishlab chiqildi.