KETON TANACHALARI METABOLIZMI: BIOKIMYOVIY MEXANIZMLAR VA KLINIK AHAMIYATI - Sharifov Akmal Xalimovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu  maqolada  keton  tanachalari  —  asetoatsetat,  beta-gidroksibutirat  va aseton — ning sintez va parchalanish mexanizmlari, organizmda tutgan o'rni hamda ochlik,  1-toifa  diabet  mellitusi  va  ketogen  dieta  sharoitidagi  ahamiyati  ko'rib chiqilgan.  Keton  tanachalarining  miya,  yurak  va  skelet  mushaklari  uchun  muqobil energiya  manbai  sifatidagi  roli,  shuningdek  patologik  ketoatsidoz  holati  va  uning klinik oqibatlari tahlil qilingan. 2020–2025 yillardagi ilmiy adabiyotlar asosida ketoz holatining terapevtik imkoniyatlari ham yoritilgan.