O'ZBEKISTON SHAROITIDA IQLIMLASHTIRILGAN PANAX GINSENG C.A. MEY ILDIZINING BIOLOGIK FAOL MODDALARI VA KIMYOVIY TARKIBINI KOMPLEKS TAHLIL QILISH - Kenjayeva Nargiza Razzoqovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu ilmiy tezisda O'zbekistonning tog'li va tog'oldi hududlarida  (Toshkent viloyati,  Bo'stonliq  tumani)  4–5  yil  mobaynida  kontrolli  agrotexnologiya  asosida yetishtirilgan Panax ginseng C.A. Mey ildizining kimyoviy tarkibi va biologik faol moddalarining  miqdoriy  ko'rsatkichlari  spektrofotometrik  hamda  xromatografik usullar  yordamida  kompleks  tadqiq  etilgan.  Mahalliy  sharoitda  o'stirilgan namunalardagi  ginsenozidlar,  polisaxaridlar,  aminokislotalar  va  mikroelementlar tarkibi import xomashyosi bilan qiyosiy tahlil qilinib, O'zbekistonda sifatli jenshen xomashyosi  yetishtirish  va  farmakologik  preparatlar  ishlab  chiqarish  istiqbollari asoslangan.