SUN’IY INTELLEKTDAN FOYDALANISHDA SHAXSIY MA’LUMOTLARNI HIMOYA QILISH MASALALARI - Sultonov Jasur Rustam o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Bugungi raqamlashtirish jarayonlari sharoitida sun’iy intellekt texnologiyalaridan davlat boshqaruvi, ta’lim, sog‘liqni saqlash, bank-moliya tizimi, marketing va boshqa ijtimoiy munosabatlarning deyarli barcha sohalarida faol foydalanilmoqda. Bu esa, o‘z navbatida,  fuqarolarning  shaxsiy  ma’lumotlari  xavfsizligi  va  ulardan  qonuniy foydalanish masalasini kun tartibiga olib chiqmoqda. Biroq, raqamli taraqqiyot bilan bir qatorda insonning konstitutsiyaviy huquq va erkinliklari,  ayniqsa,  shaxsiy  hayot  daxlsizligi  hamda  shaxsga  doir  ma’lumotlarni himoya qilish masalasi ham dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Chunki sun’iy intellekt orqali  shaxsiy  ma’lumotlarni  yig‘ish,  qayta  ishlash,  o‘zgartirish  va  tarqatish imkoniyatlarining  kengayishi  ushbu  munosabatlarni  aniq  huquqiy  mexanizmlar asosida tartibga solishni talab etadi. Sun’iy intellektning funksional imkoniyatlari esa ushbu masalaning dolzarbligini yanada oshirmoqda.