UCH O‘LCHAMLI SKANERLASH NATIJALARI ASOSIDA RDB DASTGOHLARDA YIRIK O‘LCHAMLI KORPUS DETALLARIGA MEXANIK ISHLOV BERISH SAMARADORLIGINI OSHIRISH - J.G‘.G‘ayratov,; Y.A.Burhoniddinov, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqola RDB dastgohlarda yirik o‘lchamli korpus detallariga mexanik ishlov berish samaradorligini oshirish masalasini ko‘rib chiqadi. Unda uch o‘lchamli skanerlash  texnologiyalaridan  foydalanish  orqali  detallarning  aniq  geometrik parametrlarini olish usullari tahlil qilingan. Skanerlash natijalari asosida ishlov berish jarayonlarini optimallashtirish va dastgoh sozlamalarini aniqlashtirish mexanizmlari batafsil  yoritilgan.  Tadqiqot  natijalari  ishlab  chiqarish  xarajatlarini  kamaytirish  va mahsulot  sifatini  oshirish  imkoniyatlarini  ko‘rsatadi.  Bu  yondashuv  zamonaviy mashinasozlikda yuqori aniqlik va samaradorlikka erishish uchun muhim ahamiyatga ega.