DRAMMATIK ASARLARDA PARONIM SOʻZLARNING BADIIY-USLUBIY XUSUSIYATLARI VA LINGVOPOETIK TABIATI - Oʻralova Muyassar,; Erdanova Muhlisa, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya   Ushbu  maqolada  oʻzbek  tilshunosligi  va  adabiyotshunosligining  eng  dolzarb hamda  kam  oʻrganilgan  masalalaridan  biri  —  oʻzbek  dramaturgiyasida  paronim soʻzlarning  qoʻllanish  qonuniyatlari,  lisoniy  tabiati  va  ularning  badiiy-uslubiy funksiyalari chuqur tahlil qilinadi. Drammatik asarlar oʻzining janriy xususiyatlariga koʻra  bevosita  jonli  nutqqa,  dialoq  va  konfliktlarga  tayanadi.  Shu  sababli, personajlarning individual qiyofasini yaratish, lisoniy portretini shakllantirish hamda pyesalardagi  komik  yoki  tragik  pafosni  taʼminlashda  paronimik  juftliklar  betakror badiiy qurol boʻlib xizmat qiladi. Tadqiqot jarayonida oʻzbek adabiyotining klassik va zamonaviy  sahna  asarlari  misolida  paronimlarning  chalkashtirilishi  oqibatida  kelib chiqadigan  nutqiy  komizm  va  semantik  oʻyinlar  lingvopoetik  va  uslubiy  jihatdan yoritib berilgan.