KIBERTOVLAMACHILIK JINOYATLARINING PROFILAKTIKASINI TA’MINLASHNING KRIMINOLOGIK, HUQUQIY VA TASHKILIY ASOSLARI - Abduraxmonov Abduazim Ravshanbek o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  kibertovlamachilik  jinoyatlarining profilaktikasini  ta’minlash  masalalari  kriminologik,  jinoyat-huquqiy,  tashkiliy  va texnologik  jihatdan  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  O‘zbekiston  Respublikasining huquqbuzarliklar profilaktikasi, kiberxavfsizlik, shaxsga  doir ma’lumotlar va  jinoiy javobgarlikka  oid  qonunchiligi,  xalqaro  hujjatlar,  xorijiy  tajriba,  ilmiy  maqolalar, doktorlik dissertatsiyalari hamda kiberxavfsizlik bo‘yicha amaliy adabiyotlar asosida olib  borilgan.  Maqolada  kibertovlamachilik  profilaktikasi  jinoyat  sodir  etilgandan keyin  aybdorni  jazolash  bilan  cheklanmasligi  asoslantiriladi.  Samarali  profilaktika xavf  omillarini  erta  aniqlash,  jinoyatchi  imkoniyatlarini  kamaytirish,  potensial jabrlanuvchilarni  himoya  qilish,  raqamli  savodxonlikni  oshirish,  idoralararo hamkorlik,  tezkor  javob  mexanizmlari,  raqamli  dalillarni  saqlab  qolish  va kiberjinoyatchilik  ekotizimini  izdan  chiqarish  choralarini  o‘z  ichiga  olishi  kerak. Maqolada routine activity theory, situational crime prevention, cybercriminal profiling, ransomware va double-extortion ransomware bo‘yicha ilmiy ishlar tahliliga alohida e’tibor qaratiladi.