SAPONINLAR SAQLOVCHI DORIVOR O’SIMLIKLAR - Davronova Sayyoraxon Isroilovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Saponinlar  o‘simliklarda  keng  tarqalgan  biologik  faol  birikmalar  guruhiga kiradi. Ular glikozid tabiatli moddalar bo‘lib, suv bilan chayqatilganda ko‘pik hosil qilish  xususiyatiga  ega.  Saponinlar  dorivor  o‘simliklarning  farmakologik  ta’sirida muhim  o‘rin  egallaydi  va  ekspektorant,  diuretik,  yallig‘lanishga  qarshi, immunomodulyator  hamda  adaptogen  ta’sir  ko‘rsatadi.  Ushbu  maqolada saponinlarning kimyoviy tuzilishi, tasnifi, biologik ahamiyati, ularni saqlovchi dorivor o‘simliklar hamda ulardan olinadigan mahsulotlarning farmakognostik va  O‘simliklar tarkibidagi biologik faol moddalar orasida saponinlar alohida o‘rin tutadi.  Ular  ko‘plab  dorivor  o‘simliklarning  farmakologik  faolligini  ta’minlaydigan asosiy komponentlardan biri hisoblanadi. Hozirgi kunda saponinlarga bo‘lgan qiziqish ularning organizmga ko‘rsatadigan keng qamrovli biologik ta’siri bilan bog‘liq. Saponinlar  farmatsevtika  sanoatida,  xalq  tabobatida va  zamonaviy  tibbiyotda keng  qo‘llaniladi.  Ularning  ekspektorant,  antimikrob,  antioksidant  va immunostimulyator xususiyatlari ilmiy tadqiqotlarda isbotlangan.