MAKTAB YOSHIDAGI BOLALARDA STRESS VA UNI YENGISH USULLARI - Pardayeva Marhabo Egamberdiyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada maktab yoshidagi bolalarda stress holatlarining kelib  chiqish  sabablari,  ularning  psixologik  va  fiziologik  xususiyatlari  hamda stressning o‘quvchilar rivojlanishiga ta’siri tahlil qilingan. Tadqiqot davomida o‘quv jarayonidagi yuklamalar, oilaviy muhit, tengdoshlar bilan munosabatlar va zamonaviy axborot  texnologiyalarining  bolalar  ruhiyatiga  ko‘rsatadigan  ta’siri  o‘rganilgan. Shuningdek,  stressning  maktab  yoshidagi  bolalar xulqi, emotsional holati va o‘quv faoliyatida namoyon bo‘lish shakllari yoritilgan. Maqolada stressni oldini olish va uni yengishning  samarali  usullari,  jumladan,  psixologik  maslahatlar,  relaksatsiya mashqlari,  sog‘lom  turmush  tarzini  shakllantirish,  ota-onalar  va  pedagoglarning hamkorligini  kuchaytirish  hamda  ijtimoiy-psixologik  qo‘llab-quvvatlash mexanizmlarining  ahamiyati  ilmiy  jihatdan  asoslab  berilgan.  Tadqiqot  natijalari maktab psixologlari, pedagoglar va ota-onalar uchun bolalarning ruhiy salomatligini mustahkamlash hamda stressga bardoshliligini rivojlantirishda amaliy ahamiyat kasb etadi.