MAKTABGACHA TA’LIMNING PAYDO BO‘LISHI VA TARIXIY RIVOJLANISHI - Maxmudov Temirxon; Meliboyeva Nigora (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya    Mazkur  maqolada  maktabgacha  ta’lim  (bolalar  bog‘chasi)  tizimining  tarixiy shakllanishi,  uning  dastlabki  ildizlari  va  zamonaviy  pedagogik  tizim  sifatida rivojlanish  bosqichlari  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda  maktabgacha  ta’limning  qadimgi jamiyatlardagi  tarbiyaviy  qarashlardan  boshlab  XIX  asrda  Yevropada  sanoatlashuv jarayoni ta’sirida muassasa sifatida shakllanishi yoritilgan. Ayniqsa, nemis pedagogi Friedrich Fröbel tomonidan ishlab chiqilgan “Kindergarten” konsepsiyasining ilmiy-pedagogik  asoslari  va  uning  xalqaro  miqyosda  tarqalishi  alohida  ko‘rib  chiqiladi. Shuningdek,  maqolada  Rossiya  imperiyasi  davrida  maktabgacha  ta’lim  tizimining shakllanishi,  Adelaida  Simonovich  faoliyati,  hamda  Turkiston  hududida bog‘chalarning  dastlabki  kirib  kelish  jarayonlari  tahlil  qilingan.  Sovet  davrida maktabgacha ta’limning davlatlashtirilishi, markazlashgan tizimga aylanishi va uning ijtimoiy-mafkuraviy funksiyalari ham yoritilgan. O‘zbekiston hududida maktabgacha ta’limning rivojlanishi esa mustaqillikkacha va mustaqillikdan keyingi davr kesimida tahlil  qilinadi.  Maqola  maktabgacha  ta’lim  tizimining  tarixiy  evolyutsiyasini  yaxlit ilmiy yondashuv asosida ko‘rsatib beradi hamda uning jamiyat taraqqiyotidagi o‘rnini ochib beradi.