2016-2026 YILLARDA O‘ZBEKISTONDA MAKTABGACHA TA’LIM TIZIMIDAGI ISLOHOTLAR VA O‘ZGARISHLAR - Maxmudov Temirxon,; Abduraximova Mohiraxon, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya    Mazkur  maqolada  2016–2026  yillar  oralig‘ida  O‘zbekiston  Respublikasida maktabgacha ta’lim tizimida amalga oshirilgan keng ko‘lamli islohotlar va ularning natijalari  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda  2016-yilgacha  mavjud  bo‘lgan  tizimli muammolar,  jumladan  maktabgacha  ta’lim  muassasalarining  yetishmasligi,  qamrov darajasining  pastligi  va  infratuzilma  muammolari  yoritilgan  holda,  keyingi  davrda boshlangan transformatsion o‘zgarishlar ilmiy asosda ko‘rib chiqiladi. Maqolada 2017-yilda qabul qilingan “Harakatlar strategiyasi (2017–2021)”ning maktabgacha ta’lim tizimini rivojlantirishdagi o‘rni, shuningdek Maktabgacha ta’lim vazirligining tashkil etilishi orqali  sohaning institutsional  mustaqillikka  erishgani  alohida tahlil qilinadi. Bundan tashqari, davlat-xususiy sheriklik mexanizmlarining joriy etilishi, bog‘chalar tarmog‘ining  kengayishi,  oilaviy  va  muqobil  maktabgacha  ta’lim  shakllarining rivojlanishi  hamda  qamrov  darajasining  sezilarli  oshishi  ilmiy  asosda  yoritilgan. Shuningdek,  maqolada  2020-yillardan  boshlab  boshlangan  sifat  bosqichi,  pedagog kadrlar  malakasini  oshirish,  ta’lim  standartlarining  modernizatsiyasi  va raqamlashtirish jarayonlari ham tahlil qilinadi. 2023–2026 yillarda esa maktabgacha ta’lim tizimining raqamli boshqaruvga o‘tishi, elektron qabul tizimlari va monitoring mexanizmlarining joriy etilishi asosiy tendensiya sifatida ko‘rsatib o‘tiladi. Maqola maktabgacha  ta’lim  tizimining  inqiroz  holatidan  barqaror  rivojlanish  va modernizatsiya  bosqichiga  o‘tishini  kompleks  yondashuv  asosida  yoritadi  hamda uning jamiyat taraqqiyotidagi strategik ahamiyatini ochib beradi.