SOLIQLARNING ISTE’MOLCHI VA ISHLAB CHIQARUVCHIGA TA’SIRI - Saydakbarova Madinaxon Anisbekovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada soliqlarning iqtisodiy tizimdagi o‘rni va ularning iste’molchi hamda  ishlab  chiqaruvchiga  ta’siri  mikroiqtisodiy  nuqtayi  nazardan  yoritilgan. Soliqlarning narx shakllanishiga, bozor muvozanatiga, ishlab chiqarish hajmiga hamda iste’mol darajasiga ta’siri iqtisodiy modellar va nazariy asoslar orqali tahlil qilingan. Shuningdek,  soliq  yukining  kim  zimmasiga  tushishi  —  iste’molchimi  yoki  ishlab chiqaruvchigami — bu talab va taklif elastikligiga qanday bog‘liqligi amaliy misollar bilan izohlangan.   O‘zbekiston  iqtisodiyotida  amalga  oshirilayotgan  soliq  islohotlari  natijasida ishlab  chiqaruvchilarni  rag‘batlantirish,  investitsiyalar  hajmini  oshirish  va  ijtimoiy adolatni ta’minlashda soliqlarning tutgan o‘rni alohida tahlil etilgan.