O‘QUVCHILARDA JAMOAVIYLIK VA EMPATIYA KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISHDA PSIXOLOGIK TRENINGLARNING AHAMIYATI - Hamrayeva Sohiba Sobirovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:    Mazkur  maqolada  o‘quvchilarda  jamoaviylik  va  empatiya ko‘nikmalarini rivojlantirishda psixologik treninglarning o‘rni va ahamiyati yoritilgan. Zamonaviy  ta’lim  jarayonida  o‘quvchilarning  nafaqat  bilim  va  malakalarini,  balki ularning  ijtimoiy-emotsional  kompetensiyalarini  rivojlantirish  ham  muhim vazifalardan biri hisoblanadi. Jamoaviylik va empatiya ko‘nikmalari o‘quvchilarning samarali  muloqot  qilishi,  o‘zaro  hamkorlikni  yo‘lga  qo‘yishi,  boshqalarning  his-tuyg‘ularini tushunishi hamda ijobiy ijtimoiy munosabatlarni shakllantirishida muhim ahamiyat  kasb  etadi.  Maqolada  psixologik  treninglarning  o‘quvchilarda  hamkorlik, o‘zaro hurmat, bag‘rikenglik, mas’uliyat va muloqot madaniyatini rivojlantirishdagi imkoniyatlari  tahlil  qilingan.  Shuningdek,  trening  mashg‘ulotlari  orqali  empatik tinglash,  nizolarni  konstruktiv  hal  etish  va  jamoada  samarali  faoliyat  yuritish ko‘nikmalarini  shakllantirishning  psixologik  mexanizmlari  ochib  berilgan.  Maktab psixologi tomonidan tashkil etiladigan treninglarning o‘quvchilar shaxsiy rivojlanishi va sinf jamoasida sog‘lom psixologik muhitni yaratishdagi ahamiyati asoslab berilgan.