YUQORI SINF O‘QUVCHILARDA KASBIY O‘ZINI ANGLASHNI SHAKLLANTIRISHDA MAKTAB PSIXOLOGINING ROLI - Hamrayeva Sohiba Sobirovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:    Ushbu  maqolada  yuqori  sinf  o‘quvchilarida  kasbiy  o‘zini anglashni  shakllantirish  jarayonida  maktab  psixologining  o‘rni  va  ahamiyati  tahlil qilingan. Kasbiy o‘zini anglash shaxsning o‘z qiziqishlari, qobiliyatlari, moyilliklari hamda hayotiy qadriyatlarini anglagan holda kelajak kasbini ongli ravishda tanlash jarayonini  ifodalaydi.  Maqolada  o‘quvchilarda  kasbiy  yo‘nalishni  belgilash,  o‘z imkoniyatlarini real baholash hamda kasb tanlashga ta’sir etuvchi psixologik omillar yoritilgan.  Shuningdek,  maktab  psixologi  tomonidan  olib  boriladigan  diagnostik, maslahat va rivojlantiruvchi ishlar orqali o‘quvchilarning kasbiy qiziqishlarini aniqlash va to‘g‘ri kasbiy yo‘nalishga yo‘naltirish mexanizmlari ko‘rib chiqilgan. Kasbiy o‘zini anglashni  shakllantirishda  individual  yondashuv,  psixologik  testlar,  suhbatlar  va treninglarning ahamiyati asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari o‘quvchilarning ongli kasb tanlashi va kelajak hayotiga mas’uliyatli yondashuvini shakllantirishda maktab psixologining muhim rolini ko‘rsatadi.