QON VA QON HOSIL QILUVCHI A’ZOLAR KASALLIKLARI SINDROMI: ANEMIYA, LEYKOZ VA LIMFA TUGUNI KASALLIKLARI - Xolliyeva Asila Erkin qizi,; Turdiyev Shuhrat Berdiyevich, (TADQIQOTLAR, 2026)
ABSTRACT   Gematologik kasalliklar, xususan anemiya, leykemiya va limfadenopatiya butun dunyo bo‘ylab katta tibbiy va ijtimoiy ahamiyatga ega. Ushbu holatlar tez-tez bir-biri bilan bog‘liq holda namoyon bo‘ladi, bu esa ularning sindrom sifatida tahlil qilinishini talab  etadi.  Anemiya,  leykemiya  va  limfa  tuguni  kasalliklarining  etiopatogenezi, tasnifi, klinik ko‘rinishi, diagnostikasi va davosining zamonaviy tamoyillarini tizimli tahlil  qilish.  Adabiyotlarni  tizimli  tahlil  qilish  asosida  mavzuning  turli  jihatlari o‘rganilgan.  Morfologik,  etiologik  va  patogenetik  tasniflar  batafsil  yoritilgan. Anemiya patogeneziga ko‘ra uch asosiy guruhga (qon ketishi, qon hosil bo‘lishining buzilishi, eritrotsitlarning oshgan destruksiyasi) va morfologik xususiyatlariga ko‘ra uch  turga  (mikrositik,  normositik,  makrositik)  bo‘linadi.  Leykemiyalar  o‘tkir  va surunkali  hamda  miyeloid  va  limfoid  kelib  chiqishiga  qarab  farqlanadi. Limfadenopatiya neoplastik va noneoplastik sabablarga ega bo‘lib, uning differensial tashxisi  muhim  ahamiyatga  ega.  Ushbu  kasalliklarni  sindrom  sifatida  qarash diagnostik samaradorlikni oshiradi va davo taktikasini optimallashtiradi.