GERMANIYANING YASHIL IQTISODIYOTI TRANSFORMATSIYASI (2020–2025 YY.): ENERGETIKA TARKIBI, IQLIM SIYOSATI VA DEKARBONIZATSIYA YO‘LIDAGI TO‘SIQLAR TAHLILI - Yo‘lchiyev Azizbek Baxrom o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada Germaniyaning 2020–2025-yillardagi yashil iqtisodiyot transformatsiyasi,  “Energiewende”  strategiyasining  borishi  va  dekarbonizatsiya yo‘lidagi tizimli to‘siqlar kompleks tahlil qilinadi. Federal tarmoq agentligi (SMARD) va  Atrof-muhitni  muhofaza  qilish  federal  boshqarmasi  (UBA)  ma’lumotlariga tayangan holda, qayta tiklanadigan energiya manbalarining (QTEM) ulushi 2025-yil yakuniga ko‘ra energiya ishlab chiqarish bo‘yicha 58,8% ga yetganligi tahlil qilingan. Maqolada ko‘mir energetikasining qisqarishi hamda 2023-yilda yadro energetikasidan to‘liq voz kechish (Atomausstieg) sharoitida milliy energiya xavfsizligini ta’minlash masalalari yoritilgan. Shuningdek, shimoldagi shamol energiyasini janubdagi sanoat markazlariga yetkazishdagi SuedLink va boshqa elektr tarmoqlari cheklovlari hamda buning  natijasida  yuzaga  kelayotgan  redispetcherlash  xarajatlari  o‘rganilgan. Germaniya  iqlim  va  transformatsiya  jamg‘armasi  (KTF)  byudjetidagi  60  milliard yevrolik  defitsitning  yashil  subsidiyalarga  salbiy  ta’siri,  milliy  vodorod infratuzilmasini (Kernnetz) yaratish rejalari hamda iqtisodiy o‘sish va CO2 chiqindilari o‘rtasidagi “dekapling” gipotezasi empirik tarzda baholangan.