TIBBIY SUG'URTA TIZIMINING EVOLYUTSIYASI: QADIMGI DAVRDAN ZAMONAVIY MODELLARGACHA BO'LGAN TARIXIY TAHLIL - Hayitov Abdulaziz,; Naimov Sardor G’ayratovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu  maqolada  tibbiy  sug'urta  tizimining  qadimgi  davrdan  zamonaviy modellargacha bo'lgan tarixiy evolyutsiyasi xalqaro va mintaqaviy ilmiy adabiyotlar asosida  keng  qamrovli  tahlil  qilindi.  Maqolada  tibbiy  sug'urtaning  kelib  chiqishi, Bismark modeli va Beveridzh tizimining paydo bo'lishi, umumiy sog'liqni saqlashni qamrab  olish  (UHC)  konsepsiyasining  rivojlanishi,  turli  mamlakatlar  —  Yaponiya, Niderlandiya, Ispaniya, Ruminiya, Eron, Nigeriya va O'zbekiston — tajribalari qiyosiy ko'rib chiqildi. Ijtimoiy, iqtisodiy va siyosiy omillarning tibbiy sug'urta tizimlarining shakllanishiga  ta'siri  baholanib,  zamonaviy  taraqqiy  etayotgan  modellarning xususiyatlari tahlil qilindi. Maqola yakunida O'zbekistonda tibbiy sug'urtani joriy etish jarayonining holatiga oid xulosalar berilgan.