EKSPLUATATSION SHAROITLARDA YONILG‘I SARFINI HISOBLASH (YUK, HARORAT VA RELYEFNI HISOBGA OLIB) - Baxramov Faxridin Xuzriddinovich; Eshpo‘latov Adham Ravshan o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  avtomobil  transporti  vositalarining  haqiqiy ekspluatatsion sharoitlarida – oʻzgaruvchan havo harorati, qisman yuklanish va turli yoʻl relyeflari taʻsirida yonilg‘i sarfini aniqlashning takomillashtirilgan koʻpaytmali usuli  taklif  etilgan.  Tadqiqot  “Surxon  Sanoat  Qurilish”  MChJning  aylanma  qatnov marshrutlari (Termiz–Sherabod va Termiz–Muzrabot) hamda HOWO A7, MAN TGS 33.360 va Isuzu NQR 75 avtomobillari koʻrsatkichlari asosida olib borildi. Natijalar shuni  koʻrsatadiki,  relyef,  yuk  massasi  va  harorat  koeffitsiyentlarini  yagona koʻpaytmali  modelda  jamlash  orqali  yonilg‘i  hisob-kitoblaridagi  noaniqliklarni qisqartirish va iqtisodiy samaradorlikni oshirish mumkin.