O‘QUVCHILARDA LOYIHALASHTIRISH KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISHDA INFORMATIKA FANINING O‘RNI VA PEDAGOGIK IMKONIYATLARI - SABUROVA IRODA ILXOMJONOVNA, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  o‘quvchilarda  loyihalashtirish  ko‘nikmasini rivojlantirishda  informatika  fanining  o‘rni  va  ahamiyati  tahlil  qilinadi.  Raqamli texnologiyalarning  jadal  rivojlanishi  sharoitida  o‘quvchilarning  mustaqil  fikrlashi, muammoni  hal  etishi,  ijodiy  yondashuvi  hamda  amaliy  faoliyatini  shakllantirishda loyihaviy  ta’limning  imkoniyatlari  yoritilgan.  Informatika  darslarida  algoritmlash, dasturlash, modellashtirish, raqamli mahsulotlar yaratish va axborotlarni qayta ishlash jarayonlari  orqali  o‘quvchilarning  loyihalashtirish  kompetensiyalarini  rivojlantirish mexanizmlari ochib berilgan. Shuningdek, loyiha faoliyatini tashkil etishda zamonaviy pedagogik  texnologiyalar  va  raqamli  vositalardan  foydalanishning  afzalliklari ko‘rsatilib,  ularning  ta’lim  sifati  hamda  o‘quvchilarning  innovatsion  fikrlashini rivojlantirishga  ta’siri  asoslab  berilgan.  Tadqiqot  natijalari  informatika  fanining o‘quvchilarda  loyihaviy  faoliyat  madaniyatini  shakllantirish,  kasbiy  yo‘naltirish  va XXI asr kompetensiyalarini rivojlantirishdagi muhim o‘rnini tasdiqlaydi..