O‘QUVCHILARDA IMTIHON OLDI STRESSNI YENGISHNING INNOVATSION PSIXOLOGIK USULLARI - Choriqulov Sherxon Arslon oʻgʻli, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  o‘quvchilarda  imtihon  oldi  stressining  kelib chiqish sabablari, uning psixologik va fiziologik namoyon bo‘lish xususiyatlari hamda ta’lim  jarayonidagi  salbiy  oqibatlari  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  imtihon  davrida uchraydigan  xavotir,  qo‘rquv,  o‘ziga  ishonchsizlik  va  emotsional  zo‘riqishni kamaytirishga qaratilgan innovatsion psixologik usullar yoritilgan. Maqolada kognitiv-xulqiy yondashuv, relaksatsiya texnikalari, nafas olish mashqlari, mindfulness (ongli e’tibor)  amaliyotlari,  raqamli  psixologik  platformalar  va  motivatsion  treninglarning o‘quvchilar  ruhiy  holatini  barqarorlashtirishdagi  ahamiyati  ochib  beriladi.  Bundan tashqari, maktab psixologi, pedagog va ota-onalarning hamkorlikdagi faoliyati orqali o‘quvchilarning  imtihonlarga  psixologik  tayyorgarligini  oshirish  masalalari  ko‘rib chiqiladi.  Tadqiqot  natijalari  innovatsion  psixologik  yondashuvlar  o‘quvchilarning stressga  chidamliligini  kuchaytirish,  emotsional  farovonligini  ta’minlash  hamda imtihon natijalarini yaxshilashda muhim omil ekanligini ko‘rsatadi.