MAKTAB O'QUVCHILARIDA AGRESSIV XULQ-ATVORNI OLDINI OLISHDA PSIXOLOGIK XIZMATNING O‘RNI - Fayzullayev Alijon Abdullayevich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada maktab o‘quvchilarida agressiv xulq-atvorning kelib chiqish sabablari, uning psixologik va ijtimoiy omillari hamda ushbu holatning ta’lim  jarayoni  va  o‘quvchi  shaxs  rivojlanishiga  ta’siri  tahlil  qilinadi.  Agressiv xulqning namoyon bo‘lish shakllari sifatida tajovuzkorlik, impulsiv harakatlar, nizoli vaziyatlarda  keskin  munosabat  bildirish  va  ijtimoiy  moslashuvdagi  qiyinchiliklar yoritiladi. Shuningdek, maqolada maktab psixologik xizmatining agressiv xulqni erta aniqlash,  uning  oldini  olish  va  korreksiyalashdagi  o‘rni  alohida  ko‘rib  chiqiladi. Individual  va  guruhiy  psixologik  maslahatlar,  trening  mashg‘ulotlari,  emotsional zo‘riqishni  kamaytirish  usullari  hamda  ijtimoiy  ko‘nikmalarni  rivojlantirishga qaratilgan  zamonaviy  psixologik  yondashuvlarning  samaradorligi  asoslab  beriladi. Tadqiqot natijalari psixologik xizmatning tizimli faoliyati o‘quvchilarda ijobiy xulq-atvorni shakllantirish, agressivlik darajasini kamaytirish va sog‘lom maktab muhitini yaratishda muhim ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.