O'SMIRLAR ORASIDA BULLINGNING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI VA UNING OLDINI OLISHNING SAMARALI PROFILAKTIK TEXNOLOGIYALARI - Mixrailov Murodullo Mansur o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada umumiy o'rta ta'lim maktablarida o'smirlar orasida uchraydigan bulling hodisasining psixologik xususiyatlari, shakllanish omillari hamda uning oldini olishga qaratilgan profilaktik texnologiyalar keng va chuqur tahlil qilinadi.  Zamonaviy  ta'lim  muhitida  o'quvchilarning  psixologik  xavfsizligini ta'minlash  dolzarb  vazifalardan  biri  bo'lib,  bulling  ushbu  jarayonga  salbiy  ta'sir ko'rsatuvchi  ijtimoiy-psixologik  hodisa  sifatida  namoyon  bo'lmoqda.  Maqolada bullingning shaxs rivojlanishiga ta'siri, uning tajovuzkor xulq, past empatiya, ijtimoiy moslashuv  qiyinchiliklari  va  tengdoshlar  munosabatlari  bilan  bog'liqligi  yoritiladi. Bulling ishtirokchilarining — tajovuzkor, jabrlanuvchi va kuzatuvchi — psixologik portreti  atroflicha  tahlil  qilinadi.  Jabrlanuvchilarning  uzoq  muddatli  psixologik oqibatlari, shu jumladan depressiya, ijtimoiy fobiya va akademik ko'rsatkichlarning pasayishi masalalari ko'rib chiqiladi.