O‘QUVCHILARNING IJTIMOIY TARMOQLARGA QARAMLIGINI OLDINI OLISHNING PSIXOLOGIK MEXANIZMLARI - Boymurodova Dildora Abdugʻafforovna,; Qosimova Shoida Erkinovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘quvchilarning ijtimoiy tarmoqlarga qaramligi (internetga  bog‘liqlik)  muammosi,  uning  kelib  chiqish  sabablari  hamda  psixologik mexanizmlari  tahlil  qilinadi.  Ijtimoiy  tarmoqlarga  ortiqcha  qiziqish  o‘quvchilarda diqqatning  pasayishi,  o‘quv  motivatsiyasining  susayishi,  emotsional  beqarorlik  va ijtimoiy munosabatlarda muammolarni keltirib chiqarishi mumkin. Maqolada ushbu holatning psixologik asoslari sifatida ichki  bo‘shliq, past o‘zini baholash, stressdan qochish xulqi va doimiy raqamli stimullarga ehtiyoj yoritiladi. Shuningdek, ijtimoiy tarmoqlarga qaramlikni oldini olishda o‘z-o‘zini boshqarish, vaqtni to‘g‘ri taqsimlash, kognitiv-xulqiy  yondashuv,  psixologik  treninglar  va  oilaviy  qo‘llab-quvvatlashning o‘rni  asoslab  beriladi.  Tadqiqot  natijalari  kompleks  psixologik  yondashuv o‘quvchilarda  raqamli  muhitdan  ongli  foydalanish  ko‘nikmalarini  shakllantirish  va qaramlik xavfini kamaytirishda samarali ekanligini ko‘rsatadi.