YOSHLAR ORASIDA GIYOHVANDLIK HOLATLARINI OLDINI OLISHNING PSIXOLOGIK MASALALARI - Abdugʻaniyeva Matluba Yusupovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mamlakatning  har  bir  ongli  fuqarosi  giyohvandlikka  qarshi kurashni shaxsiy va fuqarolik burchi deb bilishi lozim. Bu jarayon keng jamoatchilikni jalb  qilgan  holda,  umummilliy  miqyosdagi  harakatga  aylanishi  zarur.  Aks  holda, kelajak avlod salomatligi, oilalar barqarorligi va jamiyat taraqqiyoti jiddiy xavf ostida qoladi.  Zamonaviy  taraqqiyot  bosqichida  giyohvand  moddalar  iste’moli dinamikasining  ortib  borishi,  ayniqsa,  yoshlar  orasida,  jiddiy  ijtimoiy  muammoga aylanmoqda. Buning asosiy sabablaridan biri mavjud profilaktika va rehabilitatsiya tizimlarining  real  holatga  mos  kelmasligi  va  ularning  yetarli  darajada  barqaror emasligidir.  Giyohvandlik  yosh  avlodning  psixofiziologik,  axloqiy  va  sotsial rivojlanishiga  salbiy  ta’sir  ko‘rsatuvchi  kuchli  xavf  omiliga  aylanmoqda.  Ushbu maqolada  giyohvandlik  muammosining  yoshlar  orasida  tarqalish  sabablari,  uning deviant  xulq-atvor  shakllariga  ta’siri  va  sotsiologik-diagnostik  yondashuvlar  tahlil etiladi.