TERMIZ SHAHRI TEMIR YO'L KESISHMALARIDA HARAKAT XAVFSIZLIGINI TA'MINLANGANLIK DARAJASINI OSHIRISH" - Yugayev Shavkat Mansunovich,; Egamberdiyev Asadbek,; Muhammadiyev Rustam,,; Isoqov Diyorbek Raxmon o‘g‘li,,; Qarshiyev Azizbek,,; Ochilov S, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA   Mazkur tadqiqot Termiz shahri hududidagi temir yo‘l kesishmalarida harakat xavfsizligini  ta’minlash  masalalariga  bag‘ishlangan.  Tadqiqotda  temir  yo‘l kesishmalarining texnik va tashkiliy holati kompleks tahlil qilinib, mavjud muammolar hamda  xavf  omillari  aniqlangan.  Xorijiy  davlatlarning  ilg‘or  tajribalari  o‘rganilib, harakat xavfsizligini oshirishda sun’iy intellekt, IoT sensorlari, GPS/GIS monitoring tizimlari  va  avtomatik  boshqaruv  texnologiyalaridan  foydalanish  imkoniyatlari baholangan.  Shuningdek,  temir  yo‘l  kesishmalarini  xavf  darajasiga  ko‘ra  tasniflash metodikasi ishlab chiqilib, xavfsizlikni oshirishga qaratilgan ilmiy asoslangan taklif va tavsiyalar  berilgan.  Tadqiqot  natijalari  temir  yo‘l  kesishmalarida  yo‘l-transport hodisalarini  kamaytirish,  transport  oqimlarini  samarali  boshqarish  hamda  transport infratuzilmasi xavfsizligini ta’minlashga xizmat qiladi.