ONA SUTINING AHAMIYATI VA CHAQALOQ SALOMATLIGIDAGI O‘RNI - Saidova Ozoda Xolboyevna; Rashidova Muyassar To‘lqin qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu ilmiy maqolada ona sutining chaqaloq organizmi rivojlanishidagi biologik, fiziologik va immunologik ahamiyati tahlil qilingan. Ona suti tarkibidagi oqsil, yog‘, uglevod, vitamin va mineral moddalar hamda immun himoya omillarining bolaning sog‘lom rivojlanishidagi o‘rni yoritilgan. Shuningdek, tabiiy oziqlantirishning ona va bola  salomatligiga  ta’siri,  emizishning  kasalliklarning  oldini  olishdagi  profilaktik ahamiyati  ham  ilmiy  manbalar  asosida  o‘rganilgan.  Tadqiqot  davomida  Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti (WHO), UNICEF ma’lumotlari hamda zamonaviy ilmiy adabiyotlar  tahlil  qilindi.  Natijalarga  ko‘ra,  ona  suti  bilan  oziqlantirilgan  bolalarda immunitet yuqori bo‘lishi, yuqumli kasalliklar kam uchrashi hamda jismoniy va aqliy rivojlanish yaxshiroq shakllanishi aniqlandi.