SUYUQLIKLARDA ELEKTR TOKI - ASADOVA ZARINA PO‘LOTOVNA (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya   Mazkur maqolada suyuqliklarda elektr tokining hosil bo‘lish mexanizmi, uning fizik tabiati hamda amaliy qo‘llanilish sohalari yoritilgan. Elektr toki moddalarning turli  agregat  holatlarida  turlicha  namoyon  bo‘ladi.  Suyuqliklarda  elektr  tokini tashuvchilar erkin elektronlar emas, balki musbat va manfiy ionlar hisoblanadi. Shu sababli  suyuqliklarda  elektr  o‘tkazuvchanlik  jarayoni  metallar  va  gazlardagi  elektr o‘tkazuvchanlikdan  ma’lum  darajada  farq  qiladi.Maqolada  elektrolitlar,  elektrolitik dissotsiatsiya jarayoni va ionlarning elektr maydon ta’sirida tartibli harakati natijasida elektr  tokining  yuzaga  kelishi  batafsil  tahlil  qilingan.  Elektrolit  eritmalarida molekulalarning musbat va manfiy ionlarga ajralishi elektr tokini o‘tkazishning asosiy sharti  ekanligi  ko‘rsatib  berilgan.  Shuningdek,  elektr  maydon  ta’sirida  musbat ionlarning katodga, manfiy ionlarning esa anodga yo‘nalishi natijasida elektr toki hosil bo‘lishi tushuntirilgan.Tadqiqot davomida elektroliz hodisasi va uning qonunlari ham ko‘rib chiqilgan. Elektroliz jarayonida elektrodlarda moddalarning ajralib chiqishi, bu jarayonning sanoat va texnikadagi ahamiyati yoritilgan. Xususan, metallarni tozalash, galvanik  qoplamalar  hosil  qilish,  kimyoviy  mahsulotlar  ishlab  chiqarish  hamda akkumulyatorlar  faoliyatida  elektrolizning  muhim  o‘rni  mavjudligi ta’kidlangan.Maqolada Faradey qonunlarining mazmuni, elektroliz jarayonida ajralib chiqadigan modda massasi bilan elektr zaryadi orasidagi bog‘liqlik ham tahlil etilgan. Elektr  energiyasini  kimyoviy  energiyaga  yoki  aksincha  aylantirishda  suyuqliklarda elektr tokining ahamiyati ochib berilgan. Bundan tashqari, turli elektrolitlarning elektr o‘tkazuvchanligiga  harorat,  konsentratsiya  va  ionlar  sonining  ta’siri  haqida ma’lumotlar  keltirilgan.O‘rganishlar  natijasida  suyuqliklarda  elektr  toki  hodisasi nafaqat  fizik  jarayon  sifatida,  balki  sanoat,  energetika,  elektrotexnika  va  kimyo texnologiyalarining muhim nazariy asoslaridan biri ekanligi aniqlandi. Mazkur maqola fizika  fanini  o‘rganayotgan  talabalar,  o‘qituvchilar  va  tadqiqotchilar  uchun  foydali ilmiy manba bo‘lib xizmat qiladi.