МЕТАБОЛИК СИНДРОМЛИ БЕМОРЛАРДА ФУНДУС КАМЕРА ЁРДАМИДА РЕТИНАЛ ТОМИРЛАРНИНГ МОРФОМЕТРИК КЎРСАТКИЧЛАРИНИ АНИҚЛАШ - Бобоева Раъно Раҳимовна,; Фармонова Рахшона, (TADQIQOTLAR, 2026)
Аннотация.  Метаболик  синдром  (МС)  юрак-қон  томир  ва микроциркулятор тизимда турли ўзгаришларни келтириб чиқарувчи муҳим хавф омили  ҳисобланади.  Ушбу  тадқиқотнинг  мақсади  метаболик  синдромли беморларда  фундус  камера  ёрдамида  ретинал  томирларнинг  морфометрик кўрсаткичларини  баҳолашдан  иборат  бўлди.  Тадқиқотга  18  нафар  метаболик синдром  ташхиси  қўйилган  бемор  жалб  қилинди.  Барча  беморларда  фундус тасвирлари олиниб, ретинал артериолалар ва венулалар диаметри, артериовеноз нисбат  (AVR),  томирлар  тортуозлиги  ва  тармоқланиш  хусусиятлари  таҳлил қилинди.  Натижалар  ретинал  артериолаларнинг  торгайиши,  венулаларнинг кенгайиши  ҳамда  AVR  кўрсаткичининг  пасайганлигини  кўрсатди.  Олинган маълумотлар  метаболик  синдромда  микроангиопатик  ўзгаришларни  эрта аниқлашда фундус камеранинг аҳамияти юқори эканлигини тасдиқлайди.