DIABETIK RETINOPATIYANING ASOSIY BOSQICHLARI VA KLINIK BELGILARI BO‘YICHA ZAMONAVIY TASNIFLARNI O‘RGANISH - Odilova Guljamol Rustamovna,; Ismatova Sitorabonu Farxod qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu tadqiqotda 18 nafar qandli diabet bilan og‘rigan bemorlarda diabetik retinopatiya (Diabetic retinopathy) bosqichlari va klinik belgilari zamonaviy tasniflar  asosida  tahlil  qilindi.  Tadqiqotda  ETDRS  (Early  Treatment  Diabetic Retinopathy Study) va ICDR (International Clinical Diabetic Retinopathy) tasniflari solishtirildi. Natijalar kasallikning erta bosqichlarini aniqlashda klinik va instrumental diagnostikaning muhimligini ko‘rsatdi.