KIBERMAKONDA FIRIBGARLIK JINOYATLARIGA QARSHI KURASHISHNI TAKOMILLASHTIRISH - Abdujalilov Shaxboz Jahongir o‘g‘li; Iminov Abdurasul Abdulatipovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  bugungi  global  raqamli  ekotizimda kiberjinoyatlarning  texnologik  transformatsiyasi,  ularning  rivojlanish  tendensiyalari hamda jamiyat hayotining turli jabhalariga o‘tkazayotgan ko‘p qirrali salbiy oqibatlari tahlil qilinadi. Zamonaviy kibertahdidlar shunchaki texnik hodisa yoki oddiy dasturiy hujum  bo‘lmay,  balki  geosiyosiy,  huquqiy,  ijtimoiy  va  iqtisodiy  miqyosda  chuqur asoratlarni yuzaga keltiruvchi murakkab tizimga aylanganligi asoslab berilgan. Ushbu maqolada  raqamli  texnologiyalar  rivojlanishi  sharoitida  kibermakonda  sodir etilayotgan  firibgarlik  jinoyatlariga  qarshi  kurashishning  huquqiy  va  institutsional mexanizmlarini takomillashtirish masalalari tahlil qilinadi. Muallif milliy qonunchilik va  xalqaro  huquqiy  normalarni,  xususan,  Kiberjinoyatchilik  boʻyicha  Budapesht konvensiyasi  prinsiplarini  qiyosiy  oʻrgangan  holda,  kiberfiribgarlikning  zamonaviy usullari va ularning malakalanish muammolarini yoritib beradi. Tadqiqot davomida jinoyat  qonunchiligini  liberallashtirish  va  raqamli  makonda  xavfsizlikni  taʼminlash muvozanatini  saqlash,  shuningdek,  huquqni  muhofaza  qiluvchi  organlarning  texnik salohiyatini oshirish boʻyicha ilmiy-amaliy taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan.