KIBERXAVFSIZLIKNI TAʼMINLASHDA SUNʼIY INTELLEKTDAN FOYDALANISHNING MAZMUN-MOHIYATI - Yusupov Javohir O‘tkirjonovich,; Iminov Abdurasul Abdulatipovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada global raqamli makonda xavfsizlikni taʼminlash, kiberhujumlarni barvaqt aniqlash va ularga tezkor javob qaytarishda sunʼiy intellekt (SI) hamda mashinali oʻqitish (Machine Learning) texnologiyalaridan foydalanishning mazmun-mohiyati  va  huquqiy-texnik  asoslari  tahlil  qilinadi.  Muallif  anʼanaviy xavfsizlik  tizimlarining  zamonaviy  kiber-tahdidlar  oldidagi  zaifligini  koʻrsatib,  SI platformalarining proaktiv (oldindan ogohlantiruvchi) imkoniyatlarini yoritib beradi. Tadqiqot  davomida  kiber-mudofaada  sunʼiy  intellektni  qoʻllashning  institutsional mexanizmlari,  shuningdek,  jinoyatchilar  tomonidan  SIdan  zararli  maqsadlarda (Adversarial  AI)  foydalanish  xavflari  oʻrganilib,  milliy  qonunchilik  va  amaliyotni takomillashtirish boʻyicha ilmiy-huquqiy tavsiyalar ishlab chiqilgan.