MAHKUMLARNING INSONGA XOS BO‘LGAN SHA’NI VA QADR- QIMMATINI HURMAT QILISH PRINSIPI: O‘ZIGA XOS JIHATLARI VA HUQUQIY ASOSLARI - Quranboyev Ziyodali Dilshod o‘g‘li,; R.N.Rahmonov, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada jazoni ijro etish tizimida mahkumlarning insonga xos bo‘lgan sha’ni va qadr-qimmatini hurmat qilish prinsipining mazmun-mohiyati, xalqaro  standartlar  va  milliy  qonunchilikdagi  o‘rni  tahlil  qilinadi.  Ayniqsa,  yangi tahrirdagi  O‘zbekiston  Respublikasi  Konstitutsiyasi  va  Jinoyat-ijroiya  kodeksiga kiritilgan  so‘nggi  o‘zgartishlar  (O‘RQ-948-sonli  Qonun  va  h.k.)  doirasida mahkumlarning  huquqiy  maqomini  mustahkamlash,  qiynoqlarga  yo‘l  qo‘ymaslik hamda ularni jamiyatga qayta moslashtirish (resotsializatsiya) masalalari o‘rganilgan. Maqola  yakunida  tizimni  yanada  takomillashtirish  bo‘yicha  ilmiy-amaliy  taklif  va tavsiyalar ilgari surilgan.