OILAVIY KONFLIKTLARNING FARZANDLARGA PSIXOLOGIK TA’SIRI - Jalolova Ozoda Shamsiddinovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Inson  o‘z  hayotida  bolalik  davridanoq  boshqa  insonlar  bilan  turli  ijtimoiy munosabatlarga  kirishadi.  Inson  hayoti  boshqalar  bilan  bo‘ladigan  turli munosabatlarning uzluksizligidan iborat bo‘lgan jarayondir. Ana shu munosabatlar esa   har doim ham bir tekis, silliq va tinch davom etavermaydi. Hayotning bir tekis davom etishini  turli  nizo  va  ziddiyatlar  buzib  turadi.  Biz  ularni  konfliktlar  deb  ataymiz. Konflikt har bir inson hayotiga aloqador bo‘lgan o‘ziga xos jarayon bo‘lib, hech bir inson o‘zini komil ishonch bilan konflikt vaziyatlardan muhofaza qilinganman deb ayta olmaydi. Konfliktlar inson hayotining ajralmas qismi hisoblanadi, chunki har bir inson o‘z hayoti davomida konfliktlar bilan to‘qnash keladi. Konfliktlar tabiiy hodisa bo‘lib, konflikt  bilan  to‘g‘ri  munosabat  o‘rnatish  inson  tarbiyasi,  uning  shakllanishining zaruriy talablaridan biridir. Psixologik jihatdan konfliktlarni o‘rganish faqat nazariy emas, balki juda muhim amaliy ahamiyatga ham ega. Fanning bu sohasi vaziyatlarda yuzaga  keluvchi  konfliktlarning  oldini  olishga,  ularni  hal  qilish  uchun  samarali choralarni qo‘llashga yordam beradi. Oila insonlarni birlashtirib turuvchi eng kichik ijtimoiy  birlik  bo‘lib,  uning  tinchligi,  ravnaqi  va  barqarorligi  jamiyat  tinchligi  va barqarorligi  hisoblanadi.  Shu  bois,  J.Santayana  “Oila  tabiatning  shoh  asarlaridan biridir”,  deydi.  Oila  –  ma’naviyat  o‘chog‘i.  Aynan  oilada  insonning  ma’naviy qadriyatlari  shakllantiriladi