BOSHLANG‘ICH TA’LIMDA STEAM TEXNOLOGIYASI ORQALI O‘QUVCHILARNING MUAMMOLI VAZIYATLARNI HAL ETISH KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISH - Yaxshilikova Hojiniso Xotam qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:Ushbu  maqolada  boshlang‘ich  ta’lim  jarayonida  STEAM texnologiyasining  o‘quvchilarda  muammoli  vaziyatlarni  hal  etish  ko‘nikmalarini shakllantirishdagi  roli  va  ahamiyati  yoritilgan.  STEAM  (Science,  Technology, Engineering, Art, Mathematics) yondashuvi asosida o‘quvchilarning ilmiy, texnik va ijodiy  fikrlash  salohiyatini  rivojlantirish,  ularni  hayotiy  muammolarga  ijodiy yondashishga o‘rgatish jarayoni tahlil etilgan. Maqolada muammoli vaziyatlar orqali o‘qitish metodikasi, loyiha asosida o‘qitish, dizayn-fikrlash va hamkorlikda yechim topish faoliyatlarining pedagogik samaradorligi ilmiy asosda yoritilgan. Shuningdek, boshlang‘ich  sinf  o‘quvchilari  uchun  STEAM  texnologiyasining  afzalliklari, o‘qituvchining  yo‘naltiruvchi  roli  va  o‘quvchilarning  mustaqil  fikrlashini shakllantirishda bu yondashuvning ta’siri misollar bilan ko‘rsatib berilgan. Tadqiqot natijalari  shuni  ko‘rsatadiki,  STEAM  texnologiyasi  asosidagi  ta’lim  o‘quvchilarni amaliy  faoliyatga  tayyorlaydi,  ularning  tanqidiy  va  ijodiy  tafakkurini  rivojlantiradi hamda  muammoli  vaziyatlarni  tahlil  qilish  va  samarali  yechim  topish  malakasini shakllantiradi.