СУҒОРИШ МАНБАСИНИ ҲИСОБИЙ СУВ САРФИНИ АНИҚЛАШ - Холмуродов Нурмухаммад Донобой ўғли,; Хушвақтов Исломбек Хабиб ўғли,; Солижонов Муслимбек Вохиджон ўғли,; Қосимов Абдулла Умар ўғли, (TADQIQOTLAR, 2025)
Ўзбекистон Республикаси ҳудудидаги аксарият суғориш тизимларининг манбаи, бу дарёлар ҳисобланади. Дарёларнинг йил давомидаги сув ҳажми, сув сарфи ва унинг сув сатхлари, нафақат йил давомида , балки бир неча йиллар орасида  ҳам  бир  биридан  кескин  фарқ  қилади.  Йирик  сув  манбалари,  уларни ҳисобий  сув  сарфи  қийматларини  маҳсус    Республикалараро  ташкилотлар томонидан маҳсус ҳисоб китоблар ёрдамида аниқанилади .                 Танланган  сув  таъминоти  йилидаги  дарё  сув  сарфини  декадалик қйматлари, суғориш тизимларини сувдан фойдаланиш режаларини тўзиш учун, аниқанилади.  Суғориш  тизимига    суғориш  даврини  ҳар  дакедасида  манбадан олинадиган  сув  сарфи  имконият  даражасида  дарёдагисув  сарфидан  олиниши мумкин бўлган сув миқдоридан келиб чиққан ҳолда аниқланилади.           Суғориш  тизимига  дарёдан  декадалар  бўйича  олинадиган  сув  ҳажми сувдан  фойдаланувчиларни  суғориш  сувига  бўлган  талабидан,  суғориш манбасидан  сув  олиш  имкониятидан,  суғориш  тизими  каналлари  ва иншоотларини  сув  ўтказиш    қобилиятидан  келиб  чиққан  ҳолда аниқланилади.Суғориш тизимини экин майдонларинисуғораолишлик қобилияти қуйидаги формула орқали аниқланади: