KATTA YOSHLI ODAMLARDA TRAVMATIK CHIQISHLAR VA CHALA CHIQISHLAR - Ashurov Sherzod Vohidovich, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Mazkur  maqolada  katta  yoshli  odamlarda  uchraydigan  travmatik  chiqishlar (dislokatsiyalar)  va  chala  chiqishlarning  kelib  chiqish  sabablari,  patogenez mexanizmlari,  klinik  belgilari,  tashxislash  usullari  hamda  davolash  va  profilaktika choralari yoritilgan. Keltirilgan ma’lumotlar asosida travmatik chiqishlarning jarohat mexanizmi,  bo‘g‘im  strukturasi  va  yoshi  bilan  bog‘liq  o‘zgarishlar  o‘rtasidagi bog‘liqlik  tahlil  qilingan.  Shuningdek,  reabilitatsiya  jarayonida  fizioterapiya  va ortopedik  yondashuvlarning  ahamiyati  ko‘rsatib  o‘tilgan. Tadqiqot  maqsadi  –  katta yoshli  bemorlarda  chiqishlar  va  chala  chiqishlarning  klinik  kechishini,  davolash taktikasini va oldini olish choralari samaradorligini o‘rganishdan iborat.