IFLOSLANGAN SUVLARNI TOZALASHGA KETADIGAN XARAJATLARNI OPTIMALLASHTIRISHNING IKKI MEZONLI MASALALARINI YECHISH VA DASTURIY TA’MINOTINI ISHLAB CHIQISH - Qudaybergenova Mohira Utepbergen qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Maqolada  ifloslangan  suvlarni  tozalash  jarayonini  iqtisodiy  va ekologik  jihatdan  samarali  tashkil  etish  masalasi  tahlil  qilingan.  Suv  tozalash tizimlarida xarajatlarni kamaytirish bilan birga, tozalangan suv sifatini yuqori darajada saqlab  qolish  zaruriyati  ikki  mezonli  optimallashtirish  vazifasini  yuzaga  keltiradi. Tadqiqotda matematik modellashtirish asosida tozalash jarayonining xarajat va sifat ko‘rsatkichlari  o‘rtasidagi  muvozanat  aniqlangan,  shuningdek,  bu  jarayonni avtomatlashtirish uchun algoritmik yondashuv ishlab chiqilgan. Natijada, suv tozalash inshootlari  uchun  dasturiy  ta’minot  prototipi  yaratilib,  u  amaliyotda  iqtisodiy samaradorlikni oshirishi isbotlangan.