BOZOR MEXANIZMI VA RAQOBAT MUHITINING SAMARADORLIKKA TA’SIRI: MIKROIQTISODIY TAHLIL - Shuxratov Umrbek,; Umirov Abdusalom, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu tezisda bozor mexanizmi va raqobat muhitining iqtisodiy samaradorlikka ta’siri mikroiqtisodiy nuqtai nazardan tahlil etilgan. Tadqiqotda bozor mexanizmining asosiy elementlari — talab va taklif, narx shakllanishi, raqobat turlari hamda ularning iqtisodiy subyektlar faoliyatiga ko‘rsatadigan ta’siri ilmiy asosda o‘rganilgan. Bozor iqtisodiyotining samarali ishlashi uchun raqobat muhitining ahamiyati, resurslardan oqilona foydalanish, ishlab chiqarish hajmi va sifat ko‘rsatkichlariga bo‘lgan ta’siri batafsil tahlil qilingan. Shuningdek, mikroiqtisodiy model va empirik tahlillar asosida raqobat  darajasi  bilan  iqtisodiy  samaradorlik  o‘rtasidagi  bog‘liqlik  aniqlangan. Tadqiqot  natijalari  shuni  ko‘rsatadiki,  erkin  raqobat  sharoitida  bozor  mexanizmi samarali ishlaydi, narx signallari orqali resurslar optimal taqsimlanadi hamda ishlab chiqaruvchilarning innovatsion faoliyati rag‘batlantiriladi. Tezis xulosalarida raqobat muhitini  rivojlantirish,  bozor  mexanizmini  takomillashtirish  va  iqtisodiy samaradorlikni oshirish bo‘yicha ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.