AVTOSAMOSVALLARGA TA`SIR ETUVCHI KUCHLAR - Tursunov Sherbek Boxodir o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2025)
Karyer avtosamosvallari foydali tog’ jinslarini yoki bo‘sh tog’ jinslarini otvalga yoki  qabul  qiluvchi  bunkerlarga  tashish  uchun  qo’llaniladi.  Avtosamosval  tog’ jinslarini tashiyotganda, yuklangan tog’ jinslari bilan tinch turgan holda ham tayanch konstruktsiyalarda katta dinamik zo‘riqma bilan ta’sir qiladi. Yangi avtosamosvallar karyerda butun ishlash davri davomida uning tayanch konstruktsiyasiga yuklashda 200 mingdan ortiq, yukni tushirishda esa 50 mingga yaqin dinamik kuchlar ta'sir etadi. Tabiiyki, ko‘p tsiklli bo‘lganligi, yurish yo‘llarining o‘zgaruvchanligi natijasida metall konstruktsiyalardagi  yuklar  mashinalarda  charchoq  jarayonlari,  keyin  esa  yoriqlar, deformatsiyalar va buzilishlarga yuzaga keladi. Avtosamosvalning ramasi eng kuchli dinamik  yuklarni  qabul  qiladi.  Shuning  uchun  dinamik  jarayonlarni  o‘rganish davomida avtosamosvallarga yuklash, tushirish va ularning asosiy tuzilishlari, xizmat qilish  muddatlari  karyer  avtosamosvallarini  loyihalash  va  ishlatishning  hozirgi bosqichidagi eng muhim vazifalardan biri hisoblanadi.