BOSHLANG‘ICH SINF MATEMATIKA DARSLARIDAN O‘QUVCHILARNING FIKRLASH QOBILYATLARINI O‘STIRISH YO‘LLARI - Ulug‘nazarova Barchinoy, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  boshlang‘ich  sinf  matematika  darslarida o‘quvchilarning  fikrlash  qobiliyatlarini  rivojlantirishning  samarali  yo‘llari  tahlil qilinadi.  Maqolada  fikrlash  jarayonining  bosqichlari,  mantiqiy,  ijodiy  va  tanqidiy tafakkurni  shakllantirishda  o‘qituvchining  roli,  shuningdek,  zamonaviy  pedagogik texnologiyalar va interfaol usullarning ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot davomida misol va  masalalar  orqali  o‘quvchilarda  tahlil  qilish,  taqqoslash,  umumlashtirish,  xulosa chiqarish  kabi  intellektual  ko‘nikmalarni  rivojlantirish  usullari  asoslab  beriladi. Shuningdek,  maqolada o‘quvchilarning yosh xususiyatlariga mos  mashqlar tizimini qo‘llash,  mustaqil  fikrlashga  yo‘naltirilgan  topshiriqlarni  yaratishning  nazariy  va amaliy  jihatlari  ochib  beriladi.  Natijada,  boshlang‘ich  sinf  matematika  darslarini tashkil  etishda  fikrlashni  rivojlantirishga  yo‘naltirilgan  yondashuvlar  o‘quv jarayonining samaradorligini oshirishi ilmiy asosda isbotlanadi.