TISH PASTALARINING TARKIBI VA ULARNING SAMARADORLIGI - Saidaxrorova Muslima Saidqaxxor qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  tish  pastalarining  tarkibi,  ularning  har  bir komponentining funksiyasi hamda og‘iz bo‘shlig‘i va tish salomatligiga ta’siri batafsil tahlil  qilinadi.  Maqolada  tish  pastalarining  asosiy  turlari  —  kariesga  qarshi, oqartiruvchi,  sezuvchanlikka  qarshi  va  yallig‘lanishga  qarshi  tish  pastalari  —  ning tarkibi  va  ularning  samaradorligi  o‘rganiladi.  Har  bir  turdagi  tish  pastasining tarkibidagi  faol  moddalar,  masalan,  florid,  abrazivlar,  antibakterial  komponentlar, oqartiruvchi agentlar va boshqa qo‘shimchalar, ularning tish yuzasini himoya qilish, karies rivojlanishini oldini olish, tishlarni oqartirish va sezuvchanlikni kamaytirishdagi roli  ko‘rib  chiqiladi.  Shuningdek,  tish  pastalarining  to‘g‘ri  tanlanishi,  ulardan foydalanish tartibi va samaradorlikni oshirish uchun tavsiyalar taqdim etilgan. Maqola zamonaviy stomatologik mahsulotlar bozoridagi tendensiyalar va tish gigiyenasining sog‘lom  turmushdagi  ahamiyatini  yoritishga  qaratilgan.  Ushbu  tadqiqot  tish gigiyenasiga oid mahsulotlar haqida xabardorlikni oshirish, to‘g‘ri tanlov qilish va tish sog‘lig‘ini yaxshilash maqsadida yozilgan.