BIRINCHI TARTIBLI DIFFERENSIAL TENGLAMALARNING YECHISH USULLARI VA IKKINCHI TARTIBLI DIFFERENSIAL TENGLAMALAR VA MEXANIK MODELLARINI TAHLIL QILISH - Axmatov Azizbek Abduvaxob o`g`li,; Isroilova Nozimaxon Saloxiddinovna,; Omonboyeva Muxlisa Javlonbek qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Abstract Ushbu  ilmiy  maqolada  birinchi  tartibli  va  ikkinchi  tartibli  differensial tenglamalarning analitik va geometrik yechish usullari tizimli ravishda o‘rganiladi hamda ularning mexanik modellarini tahlil qilishdagi ahamiyati yoritiladi. Birinchi tartibli  tenglamalar  uchun  o‘zgaruvchilarni  ajratish,  bir  jinsli,  chiziqli  va  to‘liq differensial  tenglamalar  usullari  batafsil  bayon  qilinadi.  Ikkinchi  tartibli  chiziqli differensial tenglamalar doimiy koeffitsiyentli va o‘zgaruvchan koeffitsiyentli hollar uchun qaraladi. Mexanik modellar sifatida prujinali mayatnik, majburiy tebranishlar va  dissipativ  tizimlar  tahlil  qilinadi.  Maqola  natijalari  differensial  tenglamalar nazariyasining  muhandislik  va  fizik  modellashtirishdagi  amaliy  ahamiyatini ko‘rsatadi.