FERMENTATSIYA SHAROITLARINING POSTBIOTIK METABOLITLAR TARKIBI VA BIOLOGIK FAOLLIGIGA TA'SIRI - To’rayeva Munisa Furqat qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Fermentatsiya  sharoitlari  postbiotik  metabolitlarning  tarkibi  va  biologik faolligiga  sezilarli  ta’sir  ko‘rsatadi.  Postbiotiklar  –  probiotik  mikroorganizmlar (masalan,  Lactobacillus  va  Bifidobacterium  turlarining)  fermentatsiya  jarayonida ishlab chiqaradigan o‘lik hujayralar, ularning komponentlari va metabolitlari (SCFA, bakteriosinlar, EPS va boshqalar) bo‘lib, ular jonli hujayralarsiz ham sog‘liq uchun foydali ta’sir ko‘rsatadi. Ushbu maqolada fermentatsiya parametrlari (harorat, pH, oziq muhit tarkibi, vaqt, kislorod darajasi) metabolitlar hosildorligi va faolligiga qanday ta’sir etishi tahlil qilinadi. Optimal sharoitlarda (masalan, 37°C, pH 5.5–6.5) SCFA va bakteriosinlar  miqdori  ortadi,  bu  esa  antimikrobiyal,  immunomodulyator  va antioksidant xususiyatlarni kuchaytiradi.