MOVAROUNNAHR ALLOMALARI VA ULARNING JAHON TAMADDUNIGA TA'SIRI - Abdulhamid Abdullayev, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada Movarounnahr — O'rta Osiyoning tarixiy-madaniy markazi — zaminida  yetishib  chiqqan  buyuk  allomalarning  jahon  fani,  falsafasi,  tibbiyoti, astronomiyasi,  matematikasi  va  gumanitar  fanlari  rivojiga  qo'shgan  hissasi  ilmiy jihatdan  tahlil  etilgan.  Muhammad  ibn  Muso  al-Xorazmiy,  Abu  Ali  ibn  Sino,  Abu Rayhon  Beruniy,  Yusuf  Xos  Hojib,  Ahmad  Yugnakiy,  Mahmud  Koshg'ariy,  az-Zamaxshariy, Ulug'bek, Ali Qushchi, Alisher Navoiy va boshqa siymolarning jahon tamaddunidagi  o'rni  ko'rib  chiqilgan.  Maqolada  ushbu  allomalarnig  ilmiy  merosi G'arb va Sharq sivilizatsiyalariga ta'sirini belgilovchi omillar ham tahlil qilingan.