YURAK ISHEMIK KASALLIGI BILAN KASALLANGAN BEMORLARNI DAVOLASHDA ENDOVASKULYAR USULLARNING AHAMIYATI - Saydiasqarov Saydiazim Saydianvar o'g'li,; Qosimov Nosirjon G'olibjon o'g'li,; Musurmonov Azizjon Erkin o'g'li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  yurak  ishemik  kasalligining  klinik-patofiziologik  asoslari  va  uni  zamonaviy  endovaskulyar  usullar  bilan  davolash imkoniyatlari  tahlil  qilinadi.  Koronar  angiografiya,  balon  angioplastikasi,  koronar stentlash,  dori  ajratuvchi  stentlar,  aterektomiya,  intravaskulyar  ultratovush,  optik koherent  tomografiya  hamda  fraksion  oqim  zaxirasi  kabi  yondashuvlarning  amaliy ahamiyati  yoritiladi.  Shuningdek,  bemorni  tanlash  mezonlari,  periprotsedural xavfsizlik,  antitrombotsitar  davolash,  restenoz  va  stent  trombozining  oldini  olish, reabilitatsiya hamda O'zbekiston sog'liqni saqlash tizimi uchun dolzarb jihatlar ko'rib chiqiladi.  Maqola  xalqaro  klinik  tavsiyalar  mazmunini  umumlashtirgan  holda, endovaskulyar texnologiyalarni qo'llashda individual, xavfsiz va dalillarga asoslangan yondashuv zarurligini asoslaydi.