KOREYS VA O‘ZBEK TILLARIDA MUROJAAT SHAKLLARINING LINGVOMADANIY XUSUSIYATLARI VA ULARNING TARJIMADA IFODALANISHI - Abdiyeva Iroda Normurotovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
ABSTRACT   Mazkur  maqolada  koreys  va  o‘zbek  tillarida  qo‘llaniladigan  murojaat shakllarining  lingvomadaniy  xususiyatlari  hamda  ularning  tarjimada  ifodalanish masalalari tahlil qilinadi. Murojaat birliklari til va madaniyatning o‘zaro bog‘liqligini aks  ettiruvchi  muhim  vositalardan  biri  bo‘lib,  ular  orqali  jamiyatdagi  ijtimoiy munosabatlar,  yosh,  jins,  ijtimoiy  mavqe  va  milliy  qadriyatlar  namoyon  bo‘ladi. Tadqiqot  davomida  koreys  tilidagi  오빠 ,  언니 ,  형 ,  누나 ,  선생님 ,  사장님   kabi murojaat birliklari o‘zbek tilidagi aka, opa, ustoz, domla kabi birliklar bilan qiyosiy tahlil  qilindi.  Shuningdek,  ushbu  birliklarning  badiiy  tarjimada  ifodalanish strategiyalari o‘rganildi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, murojaat shakllarining aksariyati milliy-madaniy  xususiyatga  ega  bo‘lib,  ularni  tarjima  qilishda  izohli  tarjima, transkripsiya va gibrid strategiyalardan foydalanish samarali hisoblanadi.